top of page

Uitleg / Toelichtingen

Een vraagbaak voor alles betreffende de zorg

Wmo: Wet maatschappelijke ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) is een Nederlandse wet die per 1 januari 2015 is ingevoerd, en is de opvolger van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die per 1 januari 2007 is ingevoerd. De wet vormt de basis van het stelsel van Zorg en Welzijn.

 

Gemeenten moeten er voor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De gemeente geeft ondersteuning thuis via de Wmo.

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. Het gaat bijvoorbeeld om:

  1. begeleiding en dagbesteding;

  2. ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten;

  3. een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis;

  4. opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn.

Wmo

Wlz: Wet langdurige zorg 

De Wet langdurige zorg (Wlz) is in Nederland een verplichte, collectieve ziektekostenverzekering voor niet individueel verzekerbare ziektenkostenrisico's. De wet heeft per 1 januari 2015 de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) vervangen, maar biedt een beperktere dekking.

Via de Wet langdurige zorg krijgt u alle zorg die u nodig heeft voor uw aandoening of beperking. Welke zorg dit precies is, bespreekt u met uw zorgaanbieder. De uitkomsten van het gesprek legt de zorgaanbieder vast in een zorgplan.

Wlz

Zvw: Zorgverzekeringswet

De Zorgverzekeringswet, kortweg Zvw, is een Nederlandse wet die op 1 januari 2006 in werking is getreden. De Zvw maakt deel uit van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel.

De Zvw stelt een zorgverzekering verplicht voor iedereen die verzekerd is voor de Wlz. Dit komt neer op alle Nederlandse ingezetenen en mensen die in het buitenland wonen maar vanuit Nederland inkomsten uit arbeid ontvangen.

De omvang van de dekking van de zorgverzekering wordt door de Zvw en de onderliggende wetgeving (Besluit zorgverzekering en Regeling zorgverzekering) bepaald. Tot slot bepaalt de Zvw dat verzekeraars verplicht zijn iedereen te accepteren en zorgverzekeringen niet mogen beëindigen bij slecht schadeverloop.

Zvw

PGB: Persoonsgebonden budget 

Een persoonsgebonden budget (pgb) is in Nederland een geldbedrag waarmee mensen met een beperking hun eigen zorg kunnen inkopen. Het is de tegenhanger van zorgverstrekking in natura.

 

Een pgb kan in drie verschillende regelingen worden aangevraagd, dit is sinds 2015 geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het is verder ook mogelijk een pgb te ontvangen via de zorgverzekering (Zvw-pgb). Patiënten kunnen met een pgb zelf hun hulpverleners en begeleiders kiezen, en zelf beslissen waaraan het geld besteed wordt. Men kan dus, zo is de bedoeling, met het pgb de eigen zorg in eigen hand nemen.

Met het pgb huurt u zelf zorgverleners in en maakt u afspraken over de zorg die zij u geven, op uw tijd, op uw plaats, op uw manier.

 
"
Per Saldo" is de belangenorganisatie voor mensen met een persoonsgebonden budget.

PGB
Per Saldo

CIZ: Centrum Indicatiestelling Zorg 

Heeft u blijvend intensieve zorg nodig? Dan kunt u wellicht zorg krijgen vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) onderzoekt of u daarvoor in aanmerking komt. 

 

Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) is een onafhankelijke organisatie die indicaties stelt voor algemene Wlz-zorg. Deze organisatie stelt vast of u inderdaad Wlz-zorg nodig heeft, en zo ja, welke soort zorg en hoeveel.

CIZ

Cliëntondersteuning bij de Wmo  

Wilt u hulp bij gesprekken met uw gemeente? Of advies over onderwijs of werk? Een cliëntondersteuner helpt u gratis met informatie, advies en ondersteuning.

  • Een cliëntondersteuner komt op voor uw rechten. Hij of zij werkt onafhankelijk.

  • Een cliëntondersteuner helpt u bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een gesprek met uw gemeente of zorgaanbieder. En bij het voeren van dit gesprek.

  • U krijgt hulp bij het zoeken en vinden van zorg die bij u past.

Uw gemeente moet u helpen bij het vinden van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

cliëntondersteuner

Mantelzorgondersteuning

Als mantelzorger kunt u bij verschillende organisaties terecht voor ondersteuning. Bijvoorbeeld hulp of advies bij:

  • de verzorging

  • het organiseren van zorg

  • tijdelijke overname van zorg

  • geldzaken

Mantelzorgondersteuning

Thuiszorg 

Thuiszorg is verzorging en verpleging die bij cliënten thuis wordt geleverd. De thuiszorg behoort tot de extramurale gezondheidszorg of eerstelijns gezondheidszorg. Ze levert verschillende soorten dienstverlening. De belangrijkste zijn verpleging, kraamzorg, huishoudelijke verzorging, persoonlijke verzorging en gespecialiseerde verzorging/verpleging.

Thuiszorg

Respijtzorg (vervangende mantelzorg)

Mantelzorg is intensief, zeker in combinatie met een baan of een eigen gezin. Als een mantelzorger even tijd voor zichzelf nodig heeft, kan de zorg tijdelijk worden overgenomen. Dat heet respijtzorg. De zorg wordt dan tijdelijk door een professional of vrijwilliger overgenomen.

Respijtzorg

SVB: Sociale Verzekeringsbank 

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is de oudste uitvoerder op het gebied van sociale zekerheid in Nederland.

De SVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van het AOW-pensioen, de kinderbijslag, de AIO en enkele andere regelingen. Daarnaast verzorgt de SVB een deel van de werkzaamheden van het Persoongebonden Budget (PGB) voor alle klanten, zoals het beheren van de budgetten voor budgethouders en het betalen van de zorgverleners. Ook doet SVB desgewenst de salarisadministratie voor PGB-budgethouders.

SVB

Jeugdwet 

De Wet van 1 maart 2014 inzake regels over de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor preventie, ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedingsproblemen, psychische problemen en stoornissen (Jeugdwet) decentraliseert de jeugdzorg in 2015 naar gemeenten.

 

De decentralisatie omvat alle onderdelen: de jeugdzorg die nu een verantwoordelijkheid is van de provincie, de gesloten jeugdzorg onder regie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de jeugd-GGZ die onder de Zorgverzekeringswet valt, de zorg voor lichtverstandelijk gehandicapten jongeren op basis van de AWBZ en de jeugdbescherming en jeugdreclassering van Veiligheid en Justitie.

Jeugdwet

POH-GGZ 

De functie Praktijkondersteuner Huisarts – Geestelijke Gezondheidszorg is in 2007 ontstaan. Deze functie was nodig om de toenemende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale problemen en de stijging van kosten van de relatief duurdere tweede lijn op te vangen.

POH-GGZ

GGZ: Geestelijke gezondheidszorg 

Ruim 4 op de 10 Nederlanders krijgen in hun leven te maken met psychische problemen. De overheid wil dat mensen met psychische problemen passende hulp krijgen via de huisarts, basis GGZ of gespecialiseerde GGZ. De overheid wil dat mensen deze behandeling dicht bij huis of zelfs thuis kunnen krijgen. Vrijwillige of onvrijwillige opname in een psychiatrische instelling (GGZ-instelling) moet een laatste keus zijn.

GGZ

CAK: Centraal Administratie Kantoor  

Het CAK is een publieke dienstverlener die voor de overheid regelingen uitvoert en zorgt voor de vertaling van wetten en regels naar persoonlijke en begrijpelijke dienstverlening.

Met heldere en goed vindbare informatie geeft het CAK klanten inzicht in en overzicht van hun persoonlijke situatie. Hierdoor kan iedere klant zelfstandig de juiste keuzes maken.

CAK

SKGZ: Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen  

De Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ) is in 2006 opgericht door Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Wij behandelen klachten van consumenten over hun zorgverzekeraar. Het gaat daarbij om problemen rond de zorgverzekering of de bescherming van persoonsgegevens. De SKGZ helpt zulke problemen op een onpartijdige manier op te lossen en te voorkomen.

SKGZ

Wkkgz - Wet Kwaliteit, klachten en geschillen zorg

De overheid wil dat iedereen goede zorg krijgt. Daarom heeft de overheid wettelijk vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt. En wat er moet gebeuren als mensen een klacht hebben over de zorg. Dit staat in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz).

Wkkgz

AKJ - Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg  

Het AKJ is de organisatie van de vertrouwenspersonen voor de jeugdhulp. Ieder kind, iedere jongere en ieder ouder/verzorger die te maken krijgt met een vorm van jeugdhulp, kan hulp van ons krijgen.

 

Wij zijn onafhankelijk. We zijn zelfstandig. En we hebben geen verbinding met jeugdhulporganisaties, de Raad voor de Kinderbescherming, pleegzorgorganisaties of jeugd- en wijkteams.

AKJ

De Geschillencommissie Zorg  

De Geschillencommissie biedt een stelsel van erkende geschillencommissies in de zorg. Wij richten in samenwerking met grote brancheorganisaties geschillencommissies in voor ziekenhuizen, psychologen, complementaire en alternatieve artsen, ambulancezorg ed. 

Heeft u een klacht tegen een zorgaanbieder en komt u er samen niet uit, dan kunt u terecht bij De Geschillencommissie Zorg.

GC-zorg
GC-GGZ

De Geschillencommissie Geestelijke Gezondheidszorg  

De Geschillencommissie Geestelijke Gezondheidszorg behandelt klachten van clienten tegen GGZ-zorgaanbieders, die zijn aangesloten bij de vereniging Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ Nederland).

Hier kunnen wel kosten voor in rekening gebracht worden.

SKGE - Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg  

Stichting Klachten en Geschillen Eerstelijnszorg (SKGE) faciliteert een netwerk van onafhankelijke klachtenfunctionarissen die uw klacht kunnen bemiddelen. Daarnaast zijn de Geschilleninstanties Huisartsenzorg en Openbare Apotheken van SKGE erkend.

SKGE

Registerplein 

Registerplein is opgericht om op onafhankelijke wijze, zonder winstoogmerk, de deskundigheid van beroepsbeoefenaars in het sociale domein zichtbaar te maken.

Registerplein is daarmee hét onafhankelijke kwaliteitskeurmerk voor sociaal professionals op het gebied van beroepsregistratie.

Registerplein
bottom of page