top of page

Mantelzorg

Een vraagbaak voor alles betreffende de zorg

Stap 1: Mantelzorg

Zorgt u langdurig en onbetaald  voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit uw omgeving. Dan bent u een van 4,4 miljoen mantelzorgers die Nederland rijk is. Daarvan helpen 750.000 mensen langer dan drie maanden en meer dan 8 uur per week.

 

Wat verstaan we precies onder mantelzorg?

 

Mantelzorg is onbetaalde en vaak langdurige zorg voor zieke familieleden of vrienden. Dit kan verzorging zijn of hulp bij dagelijkse activiteiten. 

 

Gemeenten ondersteunen mantelzorgers bijvoorbeeld met (tijdelijke) overname van de zorg door een vrijwilliger of beroepskracht (respijtzorg). 

Stap 1.1: Welke wet- en regelgeving?

Heeft de persoon die u verzorgt professionele zorg of ondersteuning nodig?

 

Dan krijgt u te maken met verschillende wetten.

 

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Zorgverzekeringswet (Zvw), de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Jeugdwet.

 

Op de relevante pagina's leest u wat deze specifieke wetten voor u als mantelzorger betekenen. Klik op knop om naar deze pagina's te gaan.

Stap 1.1.1: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en mantelzorg

De Wmo is er om mensen die hulp nodig hebben zo veel mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen. Wie hierbij zorg en ondersteuning nodig heeft kan contact op nemen met de gemeente. Maar ook mantelzorgers kunnen een beroep doen op de Wmo. 

Stap 1.1.2: Zorgverkeringswet (Zvw) en mantelzorg

Verpleging en verzorging aan huis valt onder de Zorgverzekeringswet. Een centrale rol wordt hierbij vervuld door de wijkverpleegkundige, maar wat betekent dat voor u als mantelzorger?

Stap 1.1.3: Wet langdurige zorg (Wlz) en mantelzorg

De Wet langdurige zorg (Wlz) is bedoeld voor mensen die permanent intensieve zorg en/of toezicht dichtbij nodig hebben. Denk bijvoorbeeld mensen met een ernstige beperking of psychische stoornis.

 

Ook zorg voor kinderen die een intensieve zorgvraag hebben en altijd afhankelijk zullen zijn van zorg valt onder de Wlz. 

Stap 1.1.4: Respijtzorg (vervangende zorg)

Dit is de tijdelijke en volledige overname van zorg met als doel de mantelzorger een adempauze te geven. Mantelzorgers houden het namelijk langer vol als zij af en toe de zorg uit handen geven en zelf nieuwe energie opdoen. 

Stap 2: Een klacht melden betreffende Mantelzorg

 

Waar u uw klacht betreffende Mantelzorg moet indienen, hangt af van de inhoud van uw klacht en vanuit welke wet de zorg of ondersteuning geregeld wordt, bijvoorbeeld vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige zorg (Wlz).

Stap 2.1: Klacht bij mantelzorg vanuit Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Aanklikken van onderstaande knop brengt u naar het juiste klachten/bezwaar proces bij hulp onder de Wmo.

Stap 2.2: Klacht bij mantelzorg vanuit Zorgverzekeringswet (Zvw)

Aanklikken van onderstaande knop brengt u naar het juiste klachten/bezwaar proces bij hulp onder de Zvw.

Stap 2.3: Klacht bij mantelzorg vanuit Wet langdurige zorg (Wlz)

Aanklikken van onderstaande knop brengt u naar het juiste klachten/bezwaar proces bij hulp onder de Wlz.

bottom of page